YiDo - martial way of changes

YiDo is een intensieve persoonlijke martial arts training. YiDo heeft Jun Fan Jeet Kune Do in de kern, daarnaast wordt er gebruik gemaakt van kennis uit o.a. Kenso Ryu JuJutsu en Wei Kuen Do.

We leren onze leerlingen de volgende definitie; “YiDo is een niet-klassieke, niet traditionele krijgskunst met een sterke basis van Jun Fan Jeet Kune, Kenso Ryu en Wei Kuen Do. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Vrij van rituelen en aspecten van sport, voor zelfverdediging op straat”.

De basis van YiDo is gebaseerd op meer dan 40 jaar ervaring in de zelfverdediging, oftewel de martial arts.

Doordat YiDo altijd rekening houdt met wat het best bij iemand past, kan de student altijd optimale resultaten bereiken. Nadat de basistechnieken en technische aspecten zijn behandeld, is de YiDo student zelf in staat om de beste elementen te koppelen en om zichzelf verder te ontwikkelen.

YiDo kan worden vertaald als ‘de weg van verandering’  of  ‘de weg van eenvoud’.  
Yi wordt vaak vertaald met “verandering”. Het woord kan ook “eenvoudig” betekenen. 
Tao of dao is figuurlijk of vrij vertaald: weg of pad.

Jun Fan Jeet Kune Do

Jun Fan Jeet Kune Do is de naam die gegeven is aan Bruce Lee’s benadering van Martial Arts.

Jun Fan is de Chinese naam van Bruce Lee en identificeert daarom meteen dat je wilt verwijzen naar het Jeet Kune Do zoals uitgedrukt door Bruce Lee (en niet latere bewerkingen hiervan). Het gebruik van Jun Fan geeft ook een herinnering en dus verwijzing naar de eerste versie van Bruce Lee’s Jun Fan Gung Fu. Jun Fan Jeet Kune Do is dan ook aan samenvoeging van twee termen; Jun Fan Gung Fu en Jeet Kune Do.
In deze naam ligt de totale evolutie van Bruce Lee’s evolutie in niet alleen de Martial Arts, maar ook op gebied van de filosofie, bewegingswetenschap en fysieke voorbereidingen.

Kenso Ryu

Kenso Ryu Jujutsu is een oorspronkelijke school waarbij de traditionele Samurai waarden en normen hoog in het vaandel staan. De school stamt af van Asayama Ichiden Ryu en Mukei Ryu, die in 1880 zijn samengebracht door Kamatarou Takeishi. De focus ligt op arm- en elleboogcontroletechnieken, middels het oefenen van kata. Daar ook slag-, stoot-, nage- en katamatechnieken worden beoefend, mag het als een volwaardig systeem worden beschouwd.

Op dit moment is Makoto Kurabe Sensei (6e dan) de hoogst gegradueerde wereldwijd. Tevens is Kurabe Sensei, voorzitter van de Europese Ko-Ryu Jujutsu Federation. 
Robin Vader sensei is intensief getraind door Kurabe Sensei. 

Wei Kuen Do

Wei Kuen Do is een vechtkunst ontwikkeld door grootmeester Leo T. Fong. Na meer dan 50 jaar oefening in verschillende vormen van martial arts, heeft Grandmaster Fong levenservaringen samengevat in één enkele aanpak in gevecht en in het geheel van het leven.

Wei Kuen Do vindt zijn wortels in Bruce Lee’s Jun Fan Jeet Kune Do, Angel Cabales’ Serrada Escrima, en Western Boxing waarvan Grootmeester Fong Amateur en College Kampioen was. Hij voegde ook zijn meesterschap in Choy Lay Fut, Sil Lum Kung fu, en Wing Chun Kung fu. 

Sifu Robin Vader is Wei Kuen Do instructeur & 4e Dan Wei Kuen Do onder Sifu Leo T. Fong en hij geeft alleen Wei Kuen Do privélessen.