Bastiaan de Recht

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Bastiaan zijn leven wordt gekenmerkt door de interesse in, de toewijding aan, en de passie voor zijn kunsten. Martial Arts, rijkunst, flamencogitaar zijn de drie grote passies in zijn leven, maar ook tekent en schildert hij graag en sleutelt graag aan zijn oldtimer kevers. In zijn dagelijks leven is hij naast vader van twee prachtige dochters en partner van zijn vrouw, Maestro in de rijkunst. Als grote naam in de dressuurwereld, heeft hij met zijn vrouw een succesvolle erkende opleiding voor instructeurs opgezet en traint paarden en mensen in de topsport.
In dezelfde tijd dat hij zijn 10-jarige opleiding tot Maestro begon, kwam Bastiaan op 16-jarige leeftijd in aanraking met Taekwondo. Vanaf dat moment maakte martial arts een belangrijk deel uit van zijn leven. Hij bleek talent te hebben voor de dynamische trappen van TKD en haalde zijn zwarte band, ging lesgeven op de Taekwondo school en gaf zelfverdediging op middelbare scholen.
Al snel werd hij samen met een schoolmaatje fan van Bruce Lee. Ze kochten alle films en boeken die er destijds beschikbaar waren en oefende samen in de duinen in Soest, waar Bastiaan zijn oorsprong ligt. Bastiaan deed een tijdje Tai Chi Chuan, Wushu, Muay Thai en Capoeïra. Jeet Kune Do beoefenen bij een echte JKD Instructor leek toen een utopie.

JKDC

In 2017 verhuisde Bastiaan met zijn vrouw vanuit het Westen naar Ter Apel. Kenmerkend voor Bastiaan is dat hij altijd de essentie en de verdieping zoekt in wat hij doet. Juist ook bij de filosofisch en conceptuele aspecten van de martial arts ligt zijn aandacht. Dingen logisch en simpel maken. Niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal jezelf tot een hoger level brengen. De lessen die je leert uit het leven blijken in elke kunst toepasbaar te zijn. En de lessen die je leert uit kunsten, blijken op het leven toepasbaar te zijn. Juist die universele waarheden, de linken zijn zo interessant.
Dit wordt niet in veel martial arts zo bewust beleefd en getraind. En dit was precies wat hij miste op de meeste sportscholen. Toen er meer van Bastiaan gevraagd werd door het groeien van zijn bedrijf en de groeiende rol in de paardenwereld, ging hij toch nog eens op zoek naar iets waarvan hij dacht dat hem kon helpen. Het mooiste zou zijn om Jeet Kune Do te kunnen beoefenen bij een trainer die dat vanuit de juiste essentie doet.

Tot Bastiaan’s grote vreugde vond hij Sifu Robin Vader, in Ten Boer. Niet naast de deur, maar wel binnen bereik. Vanaf dat moment is Bastiaan gaan trainen bij JKDC. Het trainen bij een 2e generatie JKD Instructor, de leer van Bruce Lee real life kunnen leren, de energie en manier van coachen van Robin, wakkerden de passie voor de martial arts weer extra aan. Bastiaan zijn droom, ooit JKD te kunnen beoefenen, werd werkelijkheid! En meer, want Bastiaan kreeg de kans om zelf JKD Instructor te worden.

‘Het is mooi om de inzichten en skills die ik in JKD opdoe te integreren in mijn leven, mijn werk en andere kunsten. In onze hippische opleiding kan ik zelfs de concepten uit JKD gebruiken. Nog mooier is om dit te delen en anderen de wegen te tonen, ze te helpen zichzelf beter te leren kennen en beter te laten worden in wat ze doen.’

De Art of Jeet Kune Do is bovenal een art die je leert jezelf te ontdekken en ont-wikkelen, totdat de essentie, de echte ‘ik’ overblijft. De enige tegenstander ben jezelf. Je doel is niet beter te zijn dan een ander. Je doel is elke dag beter te zijn dan de dag ervoor. Qua vechttechnieken zijn het vooral de realiteit, de simpliciteit de en effectiviteit die Bastiaan aanspreken. Geen ingewikkelde patronen of grepen, maar zo snel mogelijk de tegenstander uitschakelen. De individualiteit zorgt ervoor dat je dat op een manier kan doen die bij jouw lichaam en geest past.

Bastiaan is tevens in April 2021 een bestuurslid van Stichting Jun Fan Jeet Kune Do.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4662″ img_size=”full”][vc_single_image image=”4648″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]