Als je iets doet, doe het dan goed. We weten het allemaal, maar wellicht moeten we er nog bij zeggen dat we het lang, heel lang goed moeten doen. Ik heb in de afgelopen 22 jaar dat ik les geef in Jeet Kune Do altijd wel leerlingen gehad die een quick fix wilde. Zo snel en ze veel mogelijk technieken leren in zo’n kort mogelijke tijd. Het liefst een zwarte band halen binnen twee jaar en dan zelf les geven. Uiteraard onmogelijk en onbegrijpelijk. In mijn ogen kun je pas op een hoog niveau je inzichten delen als je daadwerkelijk al je eigen inzichten hebt beproefd.

Is dit iets nieuws? Een tendens die we zien de afgelopen jaren? Nee, laat ik een stuk citeren uit het boek ‘Het boek van de vijf ringen’ dat geschreven is door Miyamoto Musashi d.d. 10 oktober 1643. De passage gaat over de leer van de oosterse krijgskunsten. En ja, je leest het goed 1643, honderden jaren geleden dus.

 

Citaat Musashi:
“In China en Japan werden beoefenaars van deze leer meester in de krijgskunsten genoemd. Samoerai moeten niet nalaten deze leer te bestuderen. Het schermen op zich kan zich niet alleen geleerd worden door enkel de techniek van het winnen door de schermkunst in aanmerking te nemen. Het is onmogelijk zich de krijgskunde op die manier eigen te maken.
Als ik (Musashi) naar de samenleving kijk, dan zie ik dat mensen de kunsten tot een commercieel product maken. Zij zien zichzelf als een artikel en gebruiken vaardigheden om zichzelf te verkopen. Daar ik een duidelijk onderscheid maak tussen het oppervlakkige en het wezenlijke, vind ik dat deze houding nog minder dan een pose is.
De krijgskunstbranche wordt bij uitstek gekenmerkt door uiterlijk vertoon en pronkzucht, en zowel degene die onderrichten als degene die leren, houden zich bezig met commerciële popularisatie en het te gelde maken van de leer. Het gevolg hiervan is, zoals iemand opmerkte, dat de amateuristische krijgskunsten een bron van zware verwondingen zijn’.
– Musashi, oktober 1643
In mijn ogen heeft Musashi gelijk en is niet alles commercieel te maken of te institutionaliseren. Wetende wat het dilemma was voor Bruce Lee, heb ik toch geprobeerd om Jeet Kune Do toegankelijk te maken voor grote groepen. Des te groter de groepen werden, des te minder grip kreeg ik op de overdracht van kwaliteit van Jeet Kune Do. Het muntje viel wat laat en ben ik destijds van grote groepen naar kleinere groepen gegaan. Nu begrijp ik waarom Bruce Lee zijn drie sportscholen sloot en ik zal zijn woorden niet vergeten die luidde: “I have found the cause of my ignorance”.

 

De afgelopen jaren geef ik alleen nog maar privélessen en workshops aan een ieder die daadwerkelijk de inzichten wil leren en die de inzichten wil toepassen. Met deze blog mijn tip aan jou. Maak een wel overwogen keuze en ga er voor. Leer de basis, begrijp de basis, laat de basis los om vervolgens je eigen ervaringen toe te passen en weer door te geven aan anderen. Geef na diverse jaren, waar je veel tijd, geld en energie hebt ingestopt weer door aan iemand die een keuze heeft gemaakt om ‘de basis’ te leren. De basis kan alles zijn, van een studie marketing tot het leren van een taal of in mijn geval een ‘martial art’. Ik ben in 1984 met Jeet Kune Do in aanraking gekomen en tot op de dag van vandaag vind ik de materie nog steeds ‘fascinerend’.

 

2 thoughts on “fascinerend”
 1. Sifu,

  Ik wilde mijn gedachtes hierover laten gaan, want heb er zelf ook vaak genoeg bij stil gestaan.
  Is het beter om in een uur 20 technieken door te nemen of bv maar 5 en dan zeker weten dat de kwaliteit goed is? Nou is kwaliteit erg belangrijk, alleen ik geloof niet meer in vormen van conditionering en weinig technieken veel herhalen leid tot conditionering. Of althans dat is mijn conclusie op basis van mijn ervaring. Het aller belangrijkste in gevechtsport en les daarin geven (en weer vanuit mijn eigen mening) is intelligentie/het kunnen toepassen van de technieken. Daarom gaat mijn voorkeur uit om juist wel meerdere of juist veel technieken te overhandigen. Uiteraard met zoveel mogelijk kwaliteit, maar juist door meer technieken en ook meer verschillende aspecten van deze technieken te delen word in mijn ogen niet alleen de kwaliteit beter, maar ook je inzicht. Nu snap ik dat je altijd een leerling zal hebben die té snel door de technieken wilt en dat is de context waarin duidelijk gemaakt moet worden dat een techniek veel herhalen belangrijk is. Alleen wat voor zin heeft het om je jab of hook uren te trainen om dan vervolgens erachter te komen dat ie toch net ietsjes anders moet? Dan zeg ik van oefen de jab, maar let eens op de verschillende aspecten zoals bv de jab in verhouding met je voetenwerk. Als ik zelf train merk ik dat de mogelijkheden bij elk techniek echt ongelofelijk groot zijn en ik denk of vraag me dan ook af of trainen/lesgeven niet bedoeld zou moeten zijn om de leerling deze mogelijkheden te ontdekken/onderzoeken?

  Met sportieve groet,

  Thomas

 2. Hi Thomas,
  Dank je wel voor je reactie. Je stelt wat algemene vragen of vragen die meerdere vragen oproept bij mij. Je geeft aan dat je niet meer gelooft in vormen van conditionering, maar het is onmogelijk om niet geconditioneerd te zijn. Wellicht zou je aanmoeten geven dat een beperkte conditionering nodig is. Tevens de vraag of in een uur 20 technieken door te nemen of 5 technieken. Tsja zoals Musashi al aangaf is het onmogelijk om alleen maar technieken te bestuderen. Je zult bezig moeten zijn met je mindset, bewuste en onbewuste reacties, je ego, je technische kennis en het toepassen van dit alles. Je zult je lijf wel moeten conditioneren met technieken, want op het moment dat je ze nodig hebt, zal je lijf moeten reageren en dan zijn voorbedachte bewegingen onmogelijk. Wees! Zijn! Reageer! Dit kan alleen door veel uren, maanden en jaren te oefenen en te beoefenen.
  Bruce Lee gaf aan dat je beter bang kan zijn van iemand die 100.000 keer 1 techniek heeft geoefend dan iemand die 100.000 technieken 1 keer heeft geoefend. Je zult hoe dan ook je tijd en energie erin moeten stoppen.

Comments are closed.