“Ken jezelf”- de beroemde woorden van Apollo’s opdracht ‘Ken uzelf’, die zijn gegrift in de tempel in Delphi. Apollo was de Griekse god van de wijsheid. En volgens de priesters van Apollo lag de sleutel tot wijsheid in zelfkennis. Eeuwen voor Christus is deze tempel gebouwd. Fascinerend dat zo lang geleden men al bezig was met de innerlijke toch naar bewustwording. 

Ik werd 9 september j.l. 41 jaar jong en ik ben graag bezig met mijn eigen reis naar innerlijke wijsheid. Duizenden jaren, miljarden mensen zijn hier mee bezig, ieder op zijn eigen manier en gebruik makend van de wegwijzers die de oudheid heeft achter gelaten. Al die ervaringen uit het verleden, al die stromingen, al die informatie van toen en nu… Daarom is het er niet en dan doel ik op 1 manier om je eigen persoonlijkheid, karmische processen, vaardigheden, doelen en talenten te ontdekken. Het lijkt soms alsof er iemand is die een boek schrijft die weer iets nieuws heeft gevonden, maar nee… duizenden jaren geleden was men er al mee bezig en miljoenen jaren in de toekomst zullen we dat nog steeds doen. Indrukwekkend toch?

“Ken jezelf” is geen vraag, maar gevoelsmatig heeft het een opdracht en zo zie ik het graag. Jezelf daadwerkelijk kennen, tot in de kleinste puntjes geeft enorm veel inzichten. Met deze inzichten kunnen we onze capaciteiten meer en meer gebruiken om… tsja vul het maar in. Dus jezelf kennen is niet het daadwerkelijke doel, maar de sleutel om jouw ‘meaning of life’ te vervullen. Ken jezelf is dus geen vraag, maar het is zinvol om jezelf de nodige vragen te stellen.
Zijn het de waarom-vragen die logischerwijs antwoorden opleveren die de huidige situatie bevestigen? Of zijn het de goede wat-kan-ik-doen-vragen die heel toekomstgericht zijn?

Als mens zijn we geneigd om onszelf de verkeerde vragen te stellen. We stellen onszelf vragen waarvan we het antwoord al weten en in ons hoofd zit. We zullen dan direct het antwoord krijgen van onszelf en dit antwoord zorgt vaak voor nog meer problemen. Laat ik eens wat menselijke en verkeerde vragen opnoemen die algemeen zijn maar zo herkenbaar!

Waarom lukt het me niet om af te vallen? Waarom voel ik me zo lusteloos? Waarom moet dit mij nu weer overkomen? Waarom vind ik geen partner die bij me past? En noem ze maar op. Verzin er zelf eens een paar. De uitkomst zal je eigen hoofd direct geven als jij deze vragen stelt. Waarom het je niet lukt om af te vallen? Omdat je altijd maar met je dikke reet op de bank hangt en liters ijs naar binnen werkt! Tsja, je eigen hoofd is eerlijk. Jij stelt de vraag, krijg je antwoord ook. Waarom voel jij je zo lusteloos? Omdat je niet beweegt, niet lacht en alleen maar binnen in een muf hok voor de buis hangt en wacht tot je weer naar je werk moet! Tsja dat krijg je als je simpele waarom vragen stelt aan jezelf.. je krjigt een simpel en direct antwoord.

Dus stel jezelf andere vragen om jezelf te leren kennen en om stappen te ondernemen. Dus de “wat-kan-ik-doen-vragen” stellen. Ook dan zul je direct een antwoord krijgen van je slimme hersens en dan maar wachten wel ‘tegen antwoord’ je gaat verzinnen. Voorbeeldje? Wat kan ik doen om af te vallen? Je hoofd zal direct de nodige acties geven. Meer bewegen. Minder calorieën innemen dan dat er uit gaat. Ontspannen / ontstressen. Geen dieet volgen, maar weten wat, waarom en wanneer je moet eten. Wees dus geen emotionele en gewoonte eter.
Je zult zien dat je andere IK dus met een tegen aanval komt. Zoiets als “Ik kan niet zo veel sporten, want dan krijg ik last van mijn suikerspiegel. Of .. Ik kan niet sporten want daar heb ik geen tijd voor. Of … ik heb het al jaren en jaren geprobeerd en niets helpt dus dit ook niet… We komen vaak met meer excuusjes dan met actie punten. Wordt het dus niet een keer tijd om veel actie punten op te schrijven en daadwerkelijk eens de afspraken met onszelf na te komen. Wordt het niet eens tijd dat jij jezelf eens leert kennen?

We stellen onszelf dus vaak de verkeerde vraag. Aan de andere kant als anderen jouw direct goede en simpele vragen stellen, dan weet je direct het antwoord, maar opvolgen ho maar. Laat ik een voorbeeld geven. Ik stel jou (de lezer van deze blog) de volgende vragen.

 1. Wil je als je wat ouder wordt, dit doen met een DIK lijf of een GEZOND lijf?
 2. Is roken goed voor je?
 3. Hoeveel uren hang je voor de tv waarvan je weet dat ze nutteloos waren? Wat is belangrijker, een half uur goede tijden slechte tijden kijken of een half uur stevig doorwandelen en hierdoor jezelf goed voelen, vitaler voelen en ’s avonds heerlijk slapen kan?
 4. Elke dag een gebakje en koekje bij de koffie of 1 keer in de week iets zoets?

We weten allemaal de juiste antwoorden, maar DOEN en TOEPASSEN.. vergeet het maar. Dus zou het goed zijn om jezelf te ontdekken. Waarom doe jij de dingen die je doet? Door wat word jij onbewust geprikkeld? Waarom hou jij de beloftes niet vol die jij met jezelf hebt gemaakt?

Ik wens je een mooie tijd jezelf te leren kennen.

Robin

5 thoughts on “Ken jezelf”
 1. 1. Een dik en een gezond lijf zijn niet noodzakelijk elkaars tegenpolen. Ik ben ook niet de magerste, maar beschik wel over een bereconditie. Ook ik kamp met een enorme eetlust, maar ook met een enorme sportlust. Als ik mijn zin krijg sport ik meerdere uren per dag, maar als je eenmaal kindertjes hebt en een vrouw die ook graag sport, zul je toch concessies moeten doen en af en toe eens een avond thuis moeten blijven. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds in een normale week zondra extra activiteiten 7 uur sport (verspreid over 3 dagen). Je kunt dan ook m.i. niet voorbij gaan aan het feit dat niet ieder lijf hetzelfde werkt. Als ik een weekendje eet waar ik zin in heb, kost me dat zo maar 2 kg, en een week hard werken en sober eten om het er weer af te krijgen. Ik ken legio mensen die dat niet hebben.
  2. Nee, nooit gedaan. Ik ben zeer gevoelig voor verslavingen en ben dan ook blij dat ik gewoon niet kan roken 😉 Die enkele keer dat ik het geprobeerd heb ging ik over mijn nek van de rook in mijn longen, dus dat was geen blijvertje.
  3. Geen. Ik hang wel één of twee uur voor de buis elke dag, maar dat is dan ook mijn broodnodige ontspanning na een dag hard werken, daarna kindertjes van eten, quality time en bedrust voorzien en dan nog lesgeven of sporten. Op de bank zitten zonder iets te doen zit er niet in.
  4. Gebakjes zijn niet het probleem bij mij, wel de vette troep die ze bij de benzinepomp verkopen.

 2. Super geschreven…..!
  Geldt voor veel mensen denk ik!
  Ik was er ook zo één namelijk! Maar nu niet meer sind sik begonnen ben met afvallen 2 jaar geleden…

  x Lian

 3. Goed stuk,

  Ik denk ook dat veel mensen zichzelf niet eens een vraag stellen maar alleen reageren op informatie/ meningen/opmerkingen die ze van de mensen om hun heen krijgen. Er zijn mensen die niet eens op dit idee komen om over zichzelf nadenken omdat ze bang zijn voor het antwoord. Wat jezelf al weet zoals on je blog staat. Er is eens gezegd het moelijkste van sporten is er naar toe gaan. Maar de voldoening is dan des te hoger. Kijk eens wat vaker in je innerlijke spiegel!!

  Grtz

  Gerard

 4. Helemaal goed gezegd Robin!!Heb vanavond meteen een extra zwemronde ingelast 🙂 tuurlijk daarna ook lekker een saunaatje gepakt!Be good to yourself :)) Thanks for the motivation!!

  Oh ja..Wanneer komt de mma vrouwen zelfverdedegingscursuc nou in Rotterdam of Amsterdam?

  Groetjes Alice

Comments are closed.