Pressie-oefening

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Laat ik eens een stuk tekst wagen aan pressie. “Pressie” is een woord die ik zelf heb verzonnen om een idee te geven aan de ervaring. Elke martial artist heeft het over “sparren”, maar wederom is dit een woord waar vaak de beoefenaar niet over na heeft gedacht wat dit nu daadwerkelijk is. Ze zijn weer een onderdeel van een kudde geworden. Handschoenen aan, bitje in, hoofdbeschermer eventueel andere bescherming, de bel of een buiging en ga maar ‘vechten’. Is er ooit wel eens een karate-, taekwondo- of andere martial arts leraar met zijn leerlingen gaan zitten en eens uitgelegd wat nu een goede ‘sparring’ is? Nee, natuurlijk niet, want deze leraar is ook als onderdeel van de kudde en ‘keek’ naar wat anderen deden en is dit gaan ‘imiteren’.

In 1990 bij de eerste sparring heb ik in de ogen van diverse leerlingen daadwerkelijk vuur gezien. Bij mij kwamen daardoor wat vragen omhoog. Waarom ervaart de ene leerling bij mij rust, de ander onrust, de ander onmacht en weer een ander boosheid, terwijl ik als ‘hun tegenstander’ toch niet anders doe dan gebruikelijk.
Dit is dus het logische bewijs dat sparren, combat of hoe je het ook wilt noemen compleet bij elk individu ligt die het ondergaat. Vandaar de keuze om het algemeen bekende woord ‘sparren’ om te zetten naar iets nieuws om druk te ervaren, ‘pressie’.

Voordat ik aangeef in mijn woorden wat pressie daadwerkelijk inhoud, laten we eens kijken wat de woorden van Bruce Lee zijn over sparring:

 • Requires individuality rather than imitative repetition
 • Efficiency is anything
 • Simplicity of expression rather than complexity of form
 • Turn your sparring into play, but play seriously
 • Don’t take your sparring too seriously
 • When you have no form, you can be all form
 • In sparring there is no answer; truth has no future, it must be understood from movement to movement
 • There is no conviction or method, but perception, a pliable and choice less awareness
 • To have a choice less awareness, one should have the totality, or emptiness all lines, all angles
 • Action is our relationship with our opponent
 • Action is not a matter of right or wrong
 • Do not be over conscious in sparring, or else you will be tied down. Learn to advance one step rather to think of retreating one step

In sparring there is NO ANSWER

Sparren in onze huidige sportscholen is een kwestie van sport. Punten scoren en op een technische manier, gebonden aan regels, de tegenstander zo snel mogelijk naar het canvas sturen, het liefst knock-out. Aangezien Jeet Kune Do geen sport is en zeker geen manier heeft om te ‘scoren’, kunnen we het ook geen sparren noemen. Pressie is een vorm van reality combat waarbij we stap voor stap moeten leren onszelf te ervaren. We zullen dus persoonlijk bezig moeten zijn; hoe voel ik me? Sta ik in balans? Wat maakt mijn angst? Hoe heeft de tegenstander effect op mij en waarom? Blijf ik rustig, zo ja waarom en zo nee waarom niet? Is het mijn ritme of zijn ritme?
We moeten dus vragen stellen aan onszelf die te maken hebben met bewustzijn? Dit om in een gevorderd stadium te vertrouwen op het onderbewuste van de bewegingen, maar dan zijn we wel een paar decennia verder. Niet te veel technisch denken tijdens een pressie. De juiste bewegingen, blokken, stoten, etc, train je in al je oefeningen met elkaar of thuis. De pressie is een plek om je mentaal te trainen op alle aspecten die voor jou persoonlijk naar voren komen tijdens combat. De mensen aan de zijkant kunnen rustig noemen hoe je als persoon overkomt tijdens de pressie en wat je technische fouten waren. Alleen jij kunt beoordelen hoe jij je voelde en of je bewust was van jezelf, de tegenstander en het moment.

Combat is een moment opname en duurt in het echt slechts enkele seconden. Pressie is nooit een realistische combat te noemen, maar een vorm om interne druk te ervaren en bewust te worden van jezelf. Wellicht kunnen jullie over een paar jaar, volledig beschermd eens voluit een realistische combat nabootsen, maar dat zou qua bescherming goed moeten zijn.

Praat eens met de groep over pressie. Lees deze tekst nog eens een aantal keren en pressie er gerust op los. Blijf communiceren, praten en vooral ervaren. Indien je iets bij een ander ervaart, overleg dit dan. Lijkt iemand angstig, boos of staat het vuur in z’n ogen, trek zelf geen conclusies, maar besprek direct in dat moment wat jij ziet en voelt. Ook al zal de ander dit ontkennen, dat is oké, het is tenslotte ieder die individueel de dingen ervaart. Zoals Bruce zei: “In sparring there is NO ANSWER”. Dus heeft vragen stellen aan een ander geen zin, wel de antwoorden zoeken in jezelf.

–  Sifu Robin Vader

Be water my friend

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Pressie is een vorm van reality combat waarbij we stap voor stap moeten leren onszelf te ervaren.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”3787″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]