In 2006 gaf ik een PACC workshop. Een combinatie van Jeet Kune Do, Krav Maga, Kenso Ryu en mijn eigen inzichten op ‘street defense’. Hier kwam een leuke workshop uit. De lokatie was ook geen dojo of sportzaal, maar een oude loods. Tevens spijkerbroek en t-shirt/hoody aan.
Er zijn vele, maar dan ook zeer vele punten die tijdens close combat naar voren komen. Als basis gebruiken we ROUTINE; Rust, Overzicht, Uitstraling, Techniek, Inzicht, No-nonsense en Energie. Tevens zijn er een aantal belangrijke punten voor close combat:
Er zijn diverse regels die je eenmaal dient te overwegen.
We kunnen niet genoeg benadrukken, dat er een duidelijk verschil bestaat tussen een tegenstander in de ring tijdens een (sport)toernooi en een razende aanvaller op straat, die vastberaden is je blijvend letsel toe te brengen of je zelfs te doden. Wat handig of juist zou zijn tijdens een wedstrijd, kan gelijk staan aan zelfmoord tijdens echte gevechtsomstandigheden. Straatvechten en wedstrijden vergen andere gevechtstechnieken, trainingsmethoden, en dus zeker ook een totaal andere mentale houding. In tegenstelling tot de traditionele trainingen en sportschool trainingen, is JKD training dus alleen voor straatvechten en elke student moet de “regels van de straat” hieronder weten om te kunnen overleven.
De oefeningen tijdens dit seminar zijn kort, direct en krachtig. Om dit samen uit te voeren dient met zeer goed te weten WAT men doet. We willen natuurlijk goed, realistisch en explosief trainen, maar het OEFENEN met een partner vereist héél veel controle om zo ongelukken en blessures te voorkomen.
De onderstaande oefeningen zijn kort omschreven. Know-how achter de techniek is tijdens het seminar aan de orde gekomen. Tijdens de omschrijving wordt er gebruik gemaakt van een afkorting voor de partijen: I (ik), O (opponent/tegenstander) en Y (opponent2/tegenstander2).
De oefeningen zijn opbouwend:
1. Contact oefeningen
2. Reageren tijdens dreiging
3. Reageren tijdens een aanval van de tegenstander
4. Reageren na een aanval van de tegenstander / in een lock situatie
5. Aanvallen
Even contact
Aangezien we regelmatig contact hebben is het noodzakelijk om wat fysiek met elkaar bezig te zijn. ‘Wennen’ aan druk, contact en stoten is zeer belangrijk. De volgende oefening.
Dezelfde oefening zoals hierboven beschreven, met dit verschil dat ná de eerste duw,
Reageren tijdens dreiging
Bij dreiging is het altijd de noodzaak om zelf rustig te blijven en goed naar de armen en emotie te kijken van de ‘tegenstander’. We hoeven niet af te wachten tot de eerste klap wordt uitgedeeld. Indien we de dreiging ervaren als een escalatie, nemen we actie.
O staat face-to-face en dreigt / schreeuwt
O staat aan je ‘zwakke’ kant
O staat aan je ‘sterke’ kant
Reageren tijdens een aanval van de tegenstander
Aanval van O met Rechter hoek
Aanval van O me een front choke beweging (beide handen)
Aanval van O met een rechter staightpunch
linker Tan Sao gevolgd door rechterstoot op zijn rechter ribben
Figure Four lock inzetten
Aanval van O met een rechter staightpunch
Reageren na een aanval van de tegenstander / lock situatie
Aanval, O heeft je in een front choke
Je was dus te laat en wellicht niet oplettend. O heeft beide handen om je keel.
Aanval, O heeft met rechts je reverse / jas te pakken
Aanval, O heeft je in een rear bear hug, waarbij je armen ook ingesloten zijn
Aanval, O heeft je in een rear bear hug, dit keer zijn je armen vrij
Aanval, O heeft je in een headlock
Aanvallen
Direct aanvallen behoort natuurlijk ook bij één van de mogelijkheden. Dit bijvoorbeeld bij meerdere tegenstanders of een situatie waar een aanval onvermijdelijke is. In de vorige oefeningen hebben we al nadruk gelegd op diverse plekken. Voordat we diverse aanvallen oefenen hierbij een overzicht van de vitale en zenuw punten te gebruiken.
Bekijk de 5 ways of attack