Het onderwerp van mijn blogs wordt bepaald door de lessen die ik geef, de nieuwtjes die ik hoor of dat wat ik ergens lees en mijn eigen mening over heb.
Ik las een ‘facebook reactie’ van een instructeur die een workshop had gegeven. Een van zijn studenten had aangegeven dat het een geweldige workshop was en dat het naar meer smaakt. De reactie van de instructeur in kwestie was “had ik ook wel verwacht”. Niet de reactie die ik zelf zou maken. Of het een goede of slechte reactie is dat doet er niet toe. Wel kan ik aangeven dat ik deze woorden niet had gekozen. 

In de Muscle & Fitness magazine stond een artikel over Bruce Lee, zijn fitheid en diverse trainingsmethodes. Ze beginnen met een quote van Bruce.

Een leraar moet nooit proberen een leerling naar zijn hand te zetten. Een goede leraar adviseert, wijst een weg, laat zien waar de zwakke plekken zitten, zowel lichamelijk als geestelijk. En hij hoopt dat de leerling zich die weg zelf bewandelt.”

We doen in mijn ogen niet meer en niet minder. Ik geef de laatste jaren ook alleen maar privé- en in kleine groepjes les om zo inderdaad te adviseren, fysiek en mentaal te tonen waar de zwakke plekken zitten en inzichten te geven. Ik zal altijd duidelijk zijn dat elke leerling te maken heeft met 3 stappen. 1. Leren 2. Toepassen 3. Loslaten. In het verleden heb ik leerlingen gehad die wel leerde, maar nooit toepaste en eigenlijk geen stap verder kwam. Het is net zoals het lezen van een studieboek. Die kun je van bladzijde 1 tot het einde in een keer uitlezen. Echter het bestuderen, er zelf over nadenken, toetsen, toepassen en evalueren om vervolgens het nog beter te doen is iets heel anders.

Zowel de instructeur als de leerling zal ‘verwachten’ uit het zijn/haar systeem moeten halen. Verwachten is iets zoeken buiten jezelf. Hoe kan ik als instructeur nou iets verwachten van mijn leerling? Hoe kan een leerling nou iets van mij verwachten? En als dat überhaupt kan, wat zou de verwachting dan zijn?

Een beeldspraak die ik wel eens gebruik is het volgende. Als instructeur is het mijn taak om inzichten te geven. Wellicht cliché, maar het steentje in het water gooien is perfect. Blijf lezen, want het is wordt geen cliché verhaal. Het steentje dat ik als instructeur gooi blijft ten eerste niet bij een steentje. Het ene steentje gooi ik hoger, zodat het harder valt. Het andere steentje gooi ik wat subtieler. De andere keer kies ik een grote zware steen, en weer een andere keer is het een klein kiezelsteentje. Wacht even ik ben nog niet klaar. Nu komt het feit dat een instructeur nooit iets kan verwachten van een leerling. Ik weet namelijk nooit WAAR het steentje op de bodem terecht komt. Dit hangt af van het water en de stroming. Zoals je weet valt het steentje nooit linea direct naar beneden. Het zal altijd naar beneden dwarrelen, met de stroom mee.

Simpel gezegd, weet ik dus nooit wat persoonlijk met een inzicht gedaan wordt. Ik als instructeur kan namelijk niet in het hoofd kijken van de leerling. Het is dus onmogelijk om te zeggen ‘dat had ik wel verwacht’. Als instructeur zal je dus niet meer doen dan het delen van je ervaringen en inzichten. Mijn ervaringen en mijn inzichten veranderen des te ouder ik wordt, des te harder ik train, des te meer les ik geef. Dus niet alleen mijn inzichten veranderen, maar ook het delen van deze inzichten. Ik kan dus nooit een vaste uitkomst verwachten bij een leerling. Ook al heeft 90% van mijn leerlingen na één training de boost, zelfvertrouwen en meerdere muntjes die vallen, is er nog altijd 10% die dit niet per se heeft. Dit heeft te maken met het openstaan van inzichten, loslaten van het zelf en het willen leren en het kunnen veranderen. Vandaar dat mijn coaching ook YiDo heet, De weg van verandering. The martial way of changes.

Heb je vragen? Stel ze gerust? Hoe troebel is het water in je hoofd? Waar vallen jouw steentjes?

6 thoughts on “Waar vallen jouw steentjes?”
 1. Een mooie zen gedachte. De weg kan en moet door iedereen zelf gevonden worden, een meester geeft aan welke mogelijkheden ertoe bestaan.
  Denkt de leerling 90% van de weg gehad te hebben, kan de resterende 10% extra zwaar worden, hij moet de weg zelf begaan.

 2. Nou ben ik niet het type persoon die op blogs reageert, maar goed tenslotte heeft deze blog een boodschap en heb ik ook mijn eigen ervaringen/inzichten die ik bij deze willen delen. Nu neem ik aan dat de meeste ook weten dat zo’n reactie (van een instructeur) helemaal niet zo gek is. Bedoel als je er flink wat energie instopt, te vreden bent over het resultaat dan zou ik zelf ook een voldaan gevoel hebben. Een leerling kan dit dan bevestigen door daadwerkelijk de woorden uit te spreken “geweldige workshop”, maar uiteindelijk gaat het om de energie die je erin stopt en eruit haalt. Neemt natuurlijk ook niet weg dat zo’n bevestiging of waardering lekker voelt.

  Nu is mijn ogen de hele boodschap van dit verhaal dat je moet openstaan voor allerlei verschillende indrukken en dat als je te veel vast zit in een automatisme, vaste patronen of te veel intern bezig bent je een hele hoop mist. Misschien wel datgene waar je naar opzoek bent. “Mijn wijsheid” zou dan ook zijn lees dit, reflecteer dit naar jezelf en leg het vervolgens naast je neer om verder te gaan!

 3. Zonder verwachtingen kun je geenlesgeven, kun je (bijna) niet leven. Je gaat naar de bakker, in de verwachting dat daar brood verkocht wordt. Als je die verwachting niet hebt, loop je doelloos in het rond tot je toevallig een brood tegenkomt. Op die manier doe je drie weken over de boodschappen voor een dag.
  Je refereert in je blog aan ervaringen uit het verleden, maar die doen niets anders dan het vormgeven van jouw verwachtingen. Ook naar leerlingen doe je de dingen waarvan je ervaring je de verwachting heeft gegeven dat die dingen de leerling verder brengen. Zelfs als je alleen de weg wijst, geef je de aanwijzingen waarvan je verwacht dat die de juiste kant op leiden.
  Wat je denk ik (mijn verwchting dus) probeert te zeggen is dat je er ten allen tijde op voorbereid moet zijn dat je verwachtingen ook wel eens niet uit kunnen komen, en dat je dan in staat moet zijn om die onverwachte uitkomst aan je ervaring toe te voegen zodat je nieuwe verwachtingen een grotere kans van uitkomen hebben.

 4. Hi Marcel,

  Dit had ik wel van je verwacht, eh.. ah nee… natuurlijk niet. Aangezien ik het niet had verwacht, kan ik ook hier rustig op reageren. Je kunt het natuurlijk niet heel zwart wit trekken. Ik sprak tenslotte over een leerling die bij een instructeur zit voor ‘lessen’. We gaan er vanuit dat de leerling weet dat hij les krijgt. Als een leerling bij jou komt dan mag hij best verwachten dat hij Kenpo krijgt te leren. Echter kan jij dan niet verwachten dat hij een geweldige ervaring hebt. Jij weet namelijk nooit hoe de leerling reageert op de inzichten die jij hem geeft. Dus trek het niet te breed, maar lees het bovenstaande in de juiste context. Wel vind ik je reactie super. Dank je wel.

  Vooral je woorden ‘ Zelfs als je alleen de weg wijst, geef je de aanwijzingen waarvan je verwacht dat die de juiste kant op leiden’. Echter wat ik als juiste weg heb gevonden, kan de leerlingen in kwestie niet zo vinden. Is mijn verwachting dan correct?
  Tevens blijven we allemaal mensen. Net zoals het feit dat we niet willen oordelen komen we daar bewust of onbewust nooit helemaal van af. Ook ik zal dus hier en daar verwachtingen hebben, maar om deze nu uit te spreken. Nee! Verwacht jij cadeautjes of felicitaties op je verjaardag? Natuurlijk.
  Als je bij een judo instructeur komt, mag je uiteraard verwachten dat je JUDO te leren krijgt. Echter kun je nooit de kwaliteit en effect die je denkt te krijgen vanuit je beoefening bij de instructeur leggen.

  Met een vriendelijke budo groet,
  Robin

 5. Mooie blog weer Robin! Kan me er wel in vinden!

  En altijd mooi om te zien dat het weer discussies losmaakt!

  Keep up the good work!

  Sportieve groet,
  Timm Siemensma
  Selfdefense-Friesland

 6. hoi robin,

  ‘k kan me hier helemaal “in” vinden.
  ikzelf ben & fysiek aan het leren & mentaal aan het leren!
  dat doe ik bij 2 verschillende personen … zij hebben allebei andere meningen, andere opvattingen die ik van hun overgebracht krijg …
  & nu is het mijn taak om daar vervolgens mijn voordeel mee te doen.
  hoe moeilijk ook …
  jij geeft heel sterk weer hoe het is … want de ene dag kan ik veel relativeren en gaat ‘t goed & een andere dag is idd mijn water troebel in mn hoofd …
  waar mijn steentjes vallen? ik probeer: zo dicht mogelijk bij mezelf!!

  een hele sterke blog, waar iedereen van kan leren!!

  groetjes anita

Comments are closed.